Parsellhager i Oslo

Bjølsenjordet

Bjølsenjordet
Foto: Bjølsenjordet dyrkingslag

Bjølsenjordet drives av parselldyrkerne selv gjennom en medlemsorganisasjon (Bjølsenjordet dyrkingslag) i samarbeid med Bydel Sagene. Bydelen etablerte dyrkingsområdet som en del av prosjektet «Spiselige Sagene» i 2015. Området ligger i Bjølsenparken, i en tidligere barnepark. Det er et inngjerdet område, med et lite hus som består av møterom og kjøkken, WC og utstyrsbod. 

Kontaktperson: styret i Bjølsenjordet dyrkingslag
e-post:  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
   

 

Etablert: 2015 (etter prøveprosjekt i 2014)
Områdets totale størrelse: 500 m2
Antall parseller: 14 parseller + 29 dyrkingskasser. Parsellene deles ut på årsmøtet hvert år, basert på ansiennitet av de som er medlem i dyrkingslaget.     
Størrelsen på parsellene: 1-11 m2
Leiepris pr. parsell/pr. år: kr 150 for kasser, kr 300 for første kategori av parseller, kr 450 for andre kategori av parseller
Venteliste: 25 + 15 (juni 2021). Cirka 25 personer innenfor prioritert område (500 m fra Bjølsenjordet), samt 15 personer utenfor prioritert område (andre steder i bydelen) som kan evt. få tilbud dersom det er ingen igjen på den prioriterte listen.
Ledige: Nei
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Ja
Leiebetingelser for parsellbrukerne: Ja. Må bo i bydel Sagene og må overholde ordenregeler og vedtekter. Fra 2017 er det innført årlig dugnadsdeltakelse som en del av leiebetingelsene. 
Vannforsyning: Ja, tilfredsstillende
Inngjerding: Ja, men området er åpent for allmenheten til alle døgnets tider
Tilgang til toalett: Ja, for medlemmer
Felles redskapsbod: Ja, for medlemmer
Fellesarealer: Benker, terrasse på felleshus
Styre og vedtekter: Ja
Dugnad: Ja
Arrangementer/kurs: Felles sosiale arrangementer, interne kurs for medlemmer og uregelmessig salg av mat og drikke til allmennheten.
Foreningstilknytning: Nei
Markedsføring:
Bydelens rolle: Bydel Sagene er prosjektleder. Prosjektet var i oppstarten finansiert av bydelen, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Sparebankstiftelsen DNB. Bjølsenjordet drives nå i samarbeid mellom Bydel Sagene og Bjølsenjordet dyrkingslag, hvor sistnevnte selv finner finansieringskilder til virksomheten. 
Områdets reguleringsstatus: Regulert til friområde.
G.nr/B.nr: 222/53
Grunneier: Oslo kommune v/ Bydel Sagene
Forvaltningsansvar: Oslo kommune v/ Bydel Sagene
Tidsramme og leiebetingelser for kontrakten: Årlig kontraktfornyelse md bydelen. Parsellhagen må drives i tråd med leiebetingelser fra bydelen.
Truet?: Nei
Merknad: Beboere innen 500 m til Bjølsenjordet prioriteres, og man må bo i Bydel Sagene.