Parsellhager i Oslo

Lambertseter parsellhage

Lambertseter parsellhage ligger i den gamle skolehagen til Karlsrud skole. Skolehagearealet lå brakk og parsellhagen kom i gang etter initiativ fra Britt Karlsen, en ildsjel i nabolaget, som skrev brev til bydelsdirektøren og skisserte en parsellhage som et mulig samlingssted for voksne. Hun var spesielt opptatt av å få etablert en møteplass for kvinner og en mulig arena for kontakt med innvandrere. Frivillighetssentralen i bydelen fikk ansvar for å få det formelle på plass, og forhandlet seg frem til å bruke en del av skolehagen som ligger midt på Lambertseter, ved idrettsplassen. Som et tiltak i forhold til fellesskap og helse ble mennesker med psykiske lidelser invitert til å delta i regi av dagsenteret "Det hvite huset".

Plasseringen av parsellhagen er ifølge parselldyrkerne ideell. Den er sentral, men likevel diskret, og det er lett å komme i prat med mennesker i nærheten.

Kontaktperson: Reidun Marie Aasheim
e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

Etablert: 2001
Områdets totale størrelse:  x m2
Antall parseller: 35
Størrelsen på parsellene: varierer
Leiepris pr. parsell/pr. år: kr 300
Venteliste: 25 (mai 2021)
Ledige: Nei. Kun for beboere i bydelen.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Nei
Leiebetingelser for parsellbrukerne: Det er ikke lov å dyrke for kommersielle formål. Kun økologisk dyrking.
Vannforsyning: God vannforsyning
Inngjerding: Ja, men åpent
Tilgang til toalett: Nei
Felles redskapsbod: Ja
Fellesarealer:
Styre og vedtekter: Ja
Dugnad:
Arrangementer/kurs: Nei
Foreningstilknytning: Nei
Markedsføring
Bydelens rolle: Bydelen har vært positiv til initiativet. Frivillighetssentralen har bidratt med støtte til reparasjon av vannkraner og litt penger til diverse hageutstyr. Parsellhagen betaler ingen årlig leie.
Områdets reguleringsstatus:
G.nr/B.nr:
Grunneier:
Forvaltningsansvar:
Tidsramme og leiebetingelser for kontrakten:
Truet?: Nei
Merknad: Parsellhagen opplevde en kritisk situasjon i 2017 fordi de ble uten vann. Etter mye arbeid klarte de å få tilbake vannet sensommeren 2018. Det positive som kom ut av den kritsike situasjonen var at parsellhagen fikk etablert et styre.
Parsellhagen søkte tilskudd fra kommunens satsing på urbant landbruk i 2018, og fikk litt økonomisk støtte.